București, 11-12 noimebrie 2022
Masterul de Studii Rome din cadrul SNSPA – Școala Națională de Studii Politice și Administrative – în parteneriat cu Fundația Roma Education Fund și Societatea Academică Rromă „Aven Amentza – Veniți cu noi!” au organizat pentru ediție a sesiunii de comunicări științifice in memoriam Nicolae Gheorghe
11 noiembrie la Centrul Ceh, lansarea documentarului „Bă, de ce ești tu țigan?”, un film despre viața și activitatea lui Nicolae Gheorghe.
“Am fost foarte încântat în momentul în care Ciprian Necula a propus această sesiune de comunicări științifice care-i este dedicată lui Nicolae Gheorghe. Ne bucurăm foarte mult pentru că, în felul acesta, putem să contribuim la dezvotarea cercetării științifice în acest domeniu. L-am cunoscut pe Nicolae Gheorghe în urmă cu 25 de ani într-un context interesant, abia fusese numit în poziția pe care o avea la OSCE și am participat împreună la o conferința la Bratislava pe problematica romă. A fost o deosebită mândrie pentru mine să văd cum Nicolae Gheorghe a reușit să se impună în fața unei audiențe internaționale. Era o vedetă în acel moment. Toată lumea era dornică să discute cu Nicolae Gheroghe. Era un exemplu despre ceea ce poate să fie un intelectual foarte implicat, un reprezentant al mișcării romilor” – Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, în deschiderea evenimentului.
Vasile Ionescu, fondatorul Societății Academice Rrome „Aven Amentza – Veniți cu noi!”, le-a vorbit oapeților despre sursele formării lui Nicolae, făcând o trecere în revistă a lecturilor care i-au creionat și ghidat personalitatea și activitatea lui Gheorghe.
“Nicolae Gheorghe este un intelectual rom, poate singurul care a încercat să elaboreze, să implementeze ceea ce se numește teoria critică a rasismului. Pentru a-l înțelege pe Nicolae Gheorghe presupune să ne punem toți aceiași întrebare pe care și-a pus-o el ,,Bă, de ce ești tu țigan?”. Nicolae a înțeles că nu e suficient statutul social pe care putem să-l avem ca identitate personală, individuală, dacă nu există un statut etnic care să fie respectat, pentru a împiedica manifestările rasiste care încep din școală și pot continua toată viață. Din cărțile citite, din arhive – el a și scris, de fapt cel mai lung text al lui este o carte despre sclavie – Nicolae a înțeles că, de fapt, țigan însemna sclav, rob” – afirmă Vasile Ionescu în documentarul “Bă, de ce ești tu țigan?”
12 noiembrie la SNSPA, sesiunea de comunicări științifice
“Gheorghianismul nu este ceva setat și presetat, ci ceva ce putem construi și defini împreună. Gheorghianismul este ceea ce face noi astăzi aici. Pe lângă dezbaterile academice, ceea ce am putea face astăzi este să lansăm un apel către studenți și către tineri, să-i invităm și să-i provocăm să facă cercetare în domeniul studiilor rome. Sunt foarte multe subiecte care nu sunt aprofundate, sunt multe domenii care nu sunt aprope deloc cercetate, este încă o piață liberă” – a spus în deschiderea sesiunii profesorul asociat Ciprian Necula, chiar #REF.
În cadrul conferinței, care s-a desfășurat în sediul SNSPA, s-au înscris cercetători, doctoranzi, masteranzi din domenii multiple de cercetare: dr. Bogdan Chiriac, cercetătorul Cătălin Berescu, drd. Adrian-Nicolae Furtună, asistent univ. dr. Cristian Pădure, dr. Florinela Giurgea, drd. Daniel Caraivan, drd. Ionuț Pîrneci, drd. Andrei Ștefan Ghim, drd. Ștefan Ider Nicolae, prof. Motrogan Georgeta, asistent univ. dr. Alexandru Zamfir, drd. Gheorghe Fieraru, asistent univ. drd. Luiza Medeleanu, dr. Ioan Valentin Negoi. O parte dintre lucrările prezentate astăzi vor fi publicate în următorul număr al revistei Perspective politice, publicată de SNSPA.
*Titlul „Bă, de ce ești tu țigan?” a fost folosit, pentru prima dată, de jurnalista Oana Sandu pentru articolul dedicat activistului Nicolae Gheorghe, publicat pe 9 august 2013 în revista DoR. De asemenea, ilustrația din afiș și din invitație este realizată de Tuan Nini pentru același articol.