Shop
CCSUB

Nicolae Gheorghe – Puncte de reper în evaluarea alternativelor de politică socială faţă de populaţia de romi din România – Centrul de Cercetări Sociologice Universitatea Bucureşti, 1983.

Descriere Produs

Într-o evaluare de ansamblu, putem considera că ţiganii ca o categorie etnică şi social continuă şi în prezent să se afle în situaţia de integrare socială incompletă, parţială în instituțiile şi comunităţile societăţii noastre. Ei formează o sub-cultură relativ distinctă, cu puternice caracteristici de marginalitate socială: în diferite grade, se află între valorile şi normele colectivităţilor lor tradiţionale şi instituţionale şi normele comunităţilor mai largi în care trăiesc.

Acumularea unor fenomene de grup şi comportamente individuale generate de aceste situaţii ne îndreptățesc să vorbim despre o problemă socială a ţiganilor în etapa actuală a dezvoltării societăţii noastre.

Într-o caracterizare sumară,problema ţiganilor constă în:

a) relativa rămânere în urmă a ţiganilor în raport cu alte categorii etnice şi sociale ale populaţiei, în privinţa caracteristicilor de statut social: ocupare, calificare, instruire, mod de viaţă, etc

b) menţinerea situaţiei de izolare şi de marginalitate socială a unor colectivităţi de ţigani, care ca efect direct persistenţa şi accentuarea fenomenelor de dezorganizare socială a unor colectivităţi de ţigani şi a comportamentelor de deviantă a membrilor lor.

c) păstrarea unor caracteristici etnice şi culturale specifice ţiganilor (limba, obiceiuri, solidaritate colectivă, înfăţişare fizică etc.) şi creşterea demografică fac posibilă menţinerea ţiganilor ca o categorie etnică distinctă a populaţiei României, paralel cu procesele creşterii mobilităţii ascendente şi cu aprofundarea integrării sociale a ţiganilor în societatea socialistă românească.

 

Opinii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care scrie un comentariu “Nicolae Gheorghe – Puncte de reper în evaluarea alternativelor de politică socială faţă de populaţia de romi din România – Centrul de Cercetări Sociologice Universitatea Bucureşti, 1983.”

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 Nicolae Gheorghe

Log in with your credentials

Forgot your details?