Shop
Nicolae Gheorghe despre robie

Nicolae Gheorghe – „Desfiinţarea robiei, parte componentă a progresului politic de liberalizare şi reformare a societăţii Principatelelor Române la mijlocul sec XIX; ideologia aboliţionistă a generaţiei de la 1848” (1981)

Descriere Produs

Nicolae Gheorghe a lucrat până spre sfârșitul vieții la un studiu privind romii în perioada premergătoare și postmergătoare robiei, pe care, cu tot imensul volum de muncă investit, nu l-a publicat niciodată. Articolul de față, scris în 1981, cu ocazia celebrării a 125 de ani de la dezrobirea romilor, a fost integrat ca un capitol al ambițiosului studiu (aflat la stadiul de draft), unde Nicolae Gheorghe analizează posibilitatea abolirii sclaviei, ca o reformă propusă în programul revoluției pașoptiste.

Durând de aproape 500 de ani, robia romilor era greu de înlăturat deoarece era strâns legată de probleme mai generale ale proprietăţii feudale şi ale privilegiilor clasei boiereşti. Desfinţarea robiei în Principatele Române a constituit un proces social complex care a durat mai bine de trei sferturi de veac, astfel încât în 8/20 februarie 1856 ultima categorie de robi – „robii particulari” –  a fost eliberată.  Acesta zi a  fost socotită ca fiind o zi de sărbătoare pentru ţară ,,însemnând cea mai frumoasă pagină în progresul neamului românesc ’’ (Grigore Ghica).

Fiecare din momentele şi împlinirile dificilului proces al dezrobirii a constituit expresia uneia din preocupările constate ale generaţiei care a înfăptuit revoluţia de la 1848 şi Unirea din 1859.

Desfiintarea robiei a devenit o parte componentă a vastului program de transformare a societăţii, de democratizare a instituţiilor ei, de modernizare a mentalităţilor şi a ,,spiritului public’’ din cele două principate. Din păcate, revoluţia a fost înăbuşită în 30 noiembrie 1848 şi procesul de emancipare al romilor odată cu ea, abia după trecerea a încă 8 ani până când să fie promulgată legea privind abolirea sclaviei.

Opinii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care scrie un comentariu “Nicolae Gheorghe – „Desfiinţarea robiei, parte componentă a progresului politic de liberalizare şi reformare a societăţii Principatelelor Române la mijlocul sec XIX; ideologia aboliţionistă a generaţiei de la 1848” (1981)”

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 Nicolae Gheorghe

Log in with your credentials

Forgot your details?