Shop
Necesitatea dezrobirii romilor

Nicolae Gheorghe – ,,Necesitatea obiectivă, istorică şi economică a desfiinţării robiei:contribuţia economică a muncii robilor romi, înfrăţirea lor prin muncă cu ţăranii români; abolirea clăcii şi desfiinţarea robiei-premise necesare ale formării relaţiilor burgheze de producţie. ” (1980 sau 1981)

Descriere Produs

Mişcarea de eliberare a romilor din robie a fost prima mare reformă socială din Principatele Române şi a durat aproape 2 decenii. Cu un an înainte de 1840, în Ţara Românească este abolită legea care interzicea căsătoria etnicilor romi cu cetăţenii români, iar 5 ani mai târziu este interzisă ruperea căsătoriei dintre un rob şi un om liber, iar în cazul acesta robul căsătorit cu un om liber devine liber, având obligativitatea să se răscumpere de la stăpânul său, în cazul când acesta nu era în posesia banilor necesari se putea împrumuta din fondurile bisericii. Un rezultat destul de important al acestei legi era că urmaşii rezultaţi din mariajul unui rob cu o persoană liberă devin persoane libere în mod obligatoriu.
Astfel la 8/20 februarie 1856 se desfiinţează şi robia boierească în schimbul sumei de 10 galbeni de rob.
În acest studiu, Nicolae Gheorghe a dorit sa surprindă modul în care percepeau boierii robia în perioada de dinainte de dezrobire dar şi în perioada imediat următoare. Nu puţini erau cei care considerau ca ,,utilitatea muncii robilor era redusă’’, că robii romi erau mai degrabă ,,întreţinuţi’’ cu hrană şi îmbrăcăminte pe cheltuiala proprietarului, aducându-i acestuia mai degrabă pagubă decât câştig.
Totodată, autorul scoate în evidenţă percepţia opiniei publice asupra robiei, astfel ,,presa progresistă a evidenţiat economica muncii prestată de robi stăpânilor lor de-a lungul veacurilor, precum şi calitatea lor de meşteşugari pricepuţi sau de lucrători agricoli care, alături de români au adus o contribuţie însemnată, cu variaţii ce au reflectat profilul şi dezvoltarea de ansamblul a economiei din Principate de-a lungul timpului.”

Informații adiționale

Autor

Nicolae Gheorghe

Nicolae Gheorghe

Opinii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care scrie un comentariu “Nicolae Gheorghe – ,,Necesitatea obiectivă, istorică şi economică a desfiinţării robiei:contribuţia economică a muncii robilor romi, înfrăţirea lor prin muncă cu ţăranii români; abolirea clăcii şi desfiinţarea robiei-premise necesare ale formării relaţiilor burgheze de producţie. ” (1980 sau 1981)”

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 Nicolae Gheorghe

Log in with your credentials

Forgot your details?