Despre

Dacă până în 1990 romii nu au fost menționați în documentele OSCE, după prăbușirea regimurilor socialiste din Europa de Est activiștii romi din această parte a continentului au pornit un puternic lobby în acest sens. In iunie 1991, la o conferință OSCE – Dimensiunea Umană, ținută la Copenhaga, un grup de activiști romi, printre care și Nicolae Gheorghe, au reușit să includă tema romilor și a Sinti în documentul final, în directă legătură cu rasismul, xenofobia și discriminarea.

NG about
NG about

Nicolae Gheorghe se naște pe 12 noiembrie 1946 la Roşiorii de Vede, într-o familie nevorbitoare de limba romani. Tatăl provine dintr-o familie de zlătari, iar mama, o femeie de o frumusețe deosebită, e descendenta unei familii de vătraşi şi lăutari. Situația economică a familiei e peste media vecinătății – tatăl, un om cu simțul banului, lucrează ca șofer independent la București, de unde trimite săptămânal bani și pachete. Chiar dacă e casnică, mama are aspirația de a-și depăși condiția modestă de fată de la țară și își crește cei trei copiii făcându-i să-și disprețuiască originea etnică

In 1972, după facultate, este angajat la Centrul de Cercetări Sociologice din București, pe departamentul de sistematizare rurală – dar serviciul îl aruncă într-o stare de criză existențială, pentru că se vede exilat într-un domeniu care nu-l interesează. Acesta este momentul în care începe să-și chestioneze rădăcinile etnice.

NG about

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 Nicolae Gheorghe

Log in with your credentials

Forgot your details?